És mi van a panasz mögött?

GYAKORLAT

Minden visszatérő panasz mögött elégedetlenség húzódik meg és minden elégedetlenséget a félelem különböző formái táplálnak. 

Találsz itt egy nagyon egyszerű gyakorlatsort nagyon egyszerű példákkal. Akkor fog értékessé válni számodra, ha megtiszteled Magad saját belső figyelmeddel, és őszinte kíváncsiság motivál, amikor belevágsz.
Végig Magadat keresd a gyakorlat során; a saját szerepedet a saját félelmeidet! Akkor is, ha a külső körülmények vagy személyek tűnnek felelősnek!  Lehet, hogy felelősségük van a Te panaszoddal kapcsolatosan, de a megoldás irányába csak akkor tudsz elmozdulni, ha tisztában vagy a panaszodat életben tartó valódi félelmeddel!
Jó munkát!

1. Szánj egy kis időt arra, hogy ízlelgesd az eddigi panaszkodásaid fő témáit! Vizsgáld meg ezeket a témákat és nézd meg, hogy milyen helyzetekben vagy hajlamos előhozakodni a témához tartozó panasszal.
Példa: Sokat panaszkodom az egyetemi tanáraimra, hogy rabszolgahajcsárok. Észrevettem, hogy ezt mindig otthon teszem, amikor a szüleimmel vagyok.

2.Tedd fel magadnak a kérdést: Mit akarok elérni azzal, hogy egy bizonyos témáról mindig egy bizonyos típusú helyzetben panaszkodok?
Példa: Rájöttem, hogy a panaszkodásommal valójában a szüleim tiszteletét szeretném kivívni. Szeretném, ha azt látnák, hogy én ilyen „nehéz” körülmények között is helytállok. VAGY: Rájöttem, hogy így próbálom megmagyarázni magamnak és nekik is a jelenlegi helyzetemet, ami valójában a lustaságomnak köszönhető. 

3.Miért akarom ezt elérni? Mi van e mögött?
A panaszkodást kiváltó mozzanathoz kötődő  gondolat elvezethet a  valódi problémádhoz! Alaposan vizsgáld  meg ezt a kérdést!

 Példa: Miért akarom ilyen görcsösen kivívni a szüleim tiszteletét? Válasz: Rájöttem, hogy valójában bűntudatom van, hogy a szüleim ennyit dolgoznak és a panaszkodásommal bizonygatom, hogy nekem is milyen nehéz.
VAGY: Miért akarok „magyarázkodni” magamnak és másoknak a panaszkodásommal?  Mert ez eltereli magam és mások figyelmét arról, hogy elakadtam, tehetetlen vagyok és nem tudok kilépni ebből az állapotból.
Ha  eddig eljutottál már nagyon nagy lépést tettél!  Akár több évtizedes, egyre stabilabb és erősödő bűntudatot spóroltál meg magadnak! Vagy lehet, hogy rádöbbentél: éppen készülsz elrontani az életed azzal, hogy: olyan dolgot tanulsz, amit nem érzel magadénak/ olyan társaságba keveredtél, ami rossz irányba tereli a figyelmedet és az energiáidat.

4.Hogyan másképp?
 NÉZZ SZEMBE AZ EREDETI PROBLÉMÁVAL  ÉS KEZDJ EL AZON DOLGOZNI, HOGY AZT MEGOLDD!
Példa: 
Ha Anya szomorúan néz Rád, mert joggal aggódik miattad, akkor NE A PANASZKODÁSSAL OLDD MEG a helyzetet! Látod: a panaszkodás eltereli a figyelmed a valódi problémád megoldási lehetőségeiről. Lehet, hogy nem tudod az energiáidat rendezni, és  halogató vagy, lehet, hogy olyan társaságba keveredtél, hogy esélyed sincs figyelned a tanulmányaidra, de az is lehet, hogy nem szereted azt, amit elkezdtél tanulni, talán nem is Neked való.
Erre keresd a megoldást!
Példa: Látván a szüleidet, hogy halálra dolgozzák magukat, bűntudatod van. Sajnos ez nem old meg semmit. Ha te tisztességesen haladsz az utadon; tanulsz az egyetemen, nyáron diákmunkát vállalsz, akkor megtettél mindent, ami tőled telik. Tisztázd ezt magadban! Bűntudat helyett fejezd ki a háládat és tiszteletedet a szüleid iránt és élvezd az egyetem éveit! Ha a bűntudatod olyan mértékű, hogy ez az átgondolás sem mozdítja meg keress segítséget! A bűntudat a legnagyobb bénító energiák egyike!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mivel sajnos ezek a helyzethez kötött viselkedések rögzülnek és szinte reflex-szerűvé válhatnak, ezért addig, míg a problémád nem oldottad meg, csináld meg az 5. pontot is!

 5.Keresd meg azt a kiváltó mozzanatot, helyzetet, gondolatot, amikor a panasz automatikusan elindul
Példa: Amikor otthon látom, hogy Anya és Apa, fáradtan a napi sok munka után, leülnek a kanapéra, vagy arról beszélnek, hogy az egyetemi költségeimet hogyan fedezik. VAGY: valahányszor Anya szomorú szemmel rám néz. 
6.Most, hogy nyakon csípted a kiváltó pillanatot és/vagy gondolatot, keress egy olyan viselkedést, amit a panaszkodás helyébe tennél! Készülj ezekre a helyzetekre úgy, hogy előre lepergeted magadban, hogyan fog a helyettesítő viselkedéseddel lezajlani az „átírt” helyzet.
Példa: Amikor észleled a kiváltó momentumot, alkalmazd a panaszkodást „helyettesítő” viselkedést! Ez lehet bármi, ami illeszkedik a helyzetbe, de mindenképpen feltűnően térjen el az eddigi sémától. Minél meglepőbb az előző forgatókönyvhöz képest, annál jobb hatású és segít megtörni az addigi „menetet”. Nem csupán Neked, hanem azoknak is, akik az eredeti forgatókönyv „szereplői” 

Sok sikert! 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

ELKÖLTÖZTEM!

Írásaimat itt találod: www.endreihorvathagnes.hu

Magamról:

Mindenki számára vannak utak, ahová hívja az élet. Az én egyik utam az az elkötelezett figyelem és megértési szándék, melyeknek tárgya az emberek cselekedetei mögött megbúvó motiváció. Az a "valami" ami sok esetben beleszól az életünkbe, anélkül, hogy tudnánk róla. Izgalmas, állandó nyitottságot feltételező, folyamatos tökéletesítést kívánó, nagyszerű hivatás. Megtarthatnám ezeket a tapasztalatokat a terápiás munka keretein belül. De miért is tenném? Sokat segíthet egy-egy gondolat, amikor megtalálja a gazdáját. Ezért ezeket a tapasztalatokat, az írás segítségével átadom másoknak. Örömmel teszem: az írás számomra az egyik legizgalmasabb, legörömtelibb létállapot. Amikor írok, otthon vagyok...

Szakmai bemutatkozó