Az önbizalom tanulható!



HA AZ ÖNBIZALMAT kicsit mélyebben nézzük meg, mint, ahogy a mindennapokban szóként használjuk, akkor  látnunk kell, hogy az nem más, mint az, a tapasztalatokra épült hitünk, hogy bizonyos helyzetekkel, problémákkal, feladatokkal meg tudunk küzdeni.

Ebben pedig  gyermekkorunk történéseinek meghatározó szerepe van.

Nyilván alkati kérdés, hogy mennyire vagyunk bátrak felfedezni gyermekként a világot, de az eddigi tapasztalatok az mutatják, hogy az alkati tényezők háttérbe szorulnak a környezeti befolyások hatalmával szemben.

A szülők, óvó nénik, barátok, iskolatársak, edzők még a genetikailag önbizalommal bíró gyermekből is gátlásos és visszahúzódó embert képesek faragni. És ennek az ellenkezője is igaz!
Egy alkatilag önmagában kevéssé bízó gyermek is felépíthet magában egy egészséges önbizalmat, ha a környezete gondoskodik arról, hogy megfelelő tapasztalatokkal lássa el a gyermeket, amelyek alapján a gyermek elhiszi magáról, hogy képes dolgokra.
És ebből következik egy jó hír! 

AZ ÖNBIZALOM FELNŐTTKORBAN IS TANULHATÓ!

Az önbizalom felnőttkori elsajátításának a feltétele, hogy ki "tudjuk ütni" azt a tapasztalatot, ami miatt nem tudott kialakulni és helyébe egy másik tapasztalatot ültessünk.
További jó hír, hogy nem kell minden esetben tudni, hogy az önbizalomvesztés mikor, ki miatt és mi módon jött létre.
Az agyunk, az okos vezérlő, csak egyet akar: egy tapasztalatot, hogy valamit képesek vagyunk megcsinálni. 
És onnantól kezdve, aktiválja ezt, és elhárulnak az önbizalom hiányos  állapot szülte akadályok, helyükbe új program lép:
 A MEGOLDÁSOKÉ!

Ezt a tulajdonságát kihasználva, "felül tudjuk írni"  a bennünket nem szolgáló programot.
Többféle módszer is alkalmas erre: NLP, EMDR, AFT, hipnózis-technikák, quantum-technikák, új tudat-technikák, információs programozások stb...
Ezek a technikák és képviselőik  interneten megtalálhatók, tanulmányozhatók, és mindenki választhat magának leginkább megfelelő  módszert, előadót, vagy terapeutát.

Éljünk a lehetőséggel!





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

ELKÖLTÖZTEM!

Írásaimat itt találod: www.endreihorvathagnes.hu

Magamról:

Mindenki számára vannak utak, ahová hívja az élet. Az én egyik utam az az elkötelezett figyelem és megértési szándék, melyeknek tárgya az emberek cselekedetei mögött megbúvó motiváció. Az a "valami" ami sok esetben beleszól az életünkbe, anélkül, hogy tudnánk róla. Izgalmas, állandó nyitottságot feltételező, folyamatos tökéletesítést kívánó, nagyszerű hivatás. Megtarthatnám ezeket a tapasztalatokat a terápiás munka keretein belül. De miért is tenném? Sokat segíthet egy-egy gondolat, amikor megtalálja a gazdáját. Ezért ezeket a tapasztalatokat, az írás segítségével átadom másoknak. Örömmel teszem: az írás számomra az egyik legizgalmasabb, legörömtelibb létállapot. Amikor írok, otthon vagyok...

Szakmai bemutatkozó