A nevelési elveim mesélnek az életemről...



Igen, ha már vannak ilyen elveid azok  sok mindent  elmondanak az eddigi életedről.
Az elveid mesélnek a szüleiddel  való kapcsolatodról, a félelmeidről és a vágyaidról. Mesélnek a frusztrációkról, amiket átéltél és arról, hogy mi  hiányzott és/vagy hiányzik az életedből.
Tulajdonképpen nem csak a nevelési elveid mesélnek, hanem a gyermeked nevelése során előbukkanó problémáid, erős késztetéseid, szorongásaid  és kötődési mintáid is.
Nézzük meg közelebbről ezeket a dolgokat egy egyszerű példán keresztül:
A szülő elhatározza, hogy mindent teljesen másképp fog csinálni gyermeke nevelése során,  mint, ahogy azt az ő szülei vele tették.
Ha megkérdezik, hogy mit is csinálna pontosan másképp, azt válaszolja:
„Sokkal szabadabban nevelném, nem nyomnám el az egyéniségét. Nem kényszeríteném, hogy olyan dolgokat tanuljon, amit nem szeret. Nem szólnék bele, hogy milyen fiúkkal/lányokkal jár.”
Törődőnek és tudatosnak tűnik az ilyen szülő…első hallásra!
Valójában a szülő saját magáról beszél ilyenkor. A sérelmeiről, a megélt hiányokról, fájdalmakról.
Ennek az üzenete:
„Nagyon fáj, Anyu és/vagy Apu, hogy nem értettetek meg és soha nem hallgattatok meg igazán, amikor olyan lelkesen beszéltem azokról a dolgokról, amik nekem fontosak voltak. Nagyon fáj, hogy belekényszerítettetek egy  olyan szakmába, amihez semmi közöm, mert ebből még jobban látom felnőttként, hogy mennyire nem láttatok ENGEM. Nagyon fáj, hogy nem bíztatok bennem, és minden fiúra gyanakvással  és utálattal néztetek, aki igazán tetszett nekem. Egy idő után már nem is szerelemből, hanem csakazértisből választottam a fiúkat, akikkel jártam.. Most már tisztán látom, hogy a párválasztásom is dacból született.”
A példát azért választottam, mert az egyik leggyakoribb szülői kompenzációs minta.
Mi történik nagy valószínűséggel a fenti esetben a nevelés folyamata során?
A szülőt ebben az esetben nem az vezérli, hogy a gyermeke egyedisége  adta feladatokat empatikusan és reálisan érzékelve, rugalmasan találja meg a megfelelő nevelési hozzá állást és eszközöket.
A szülőt itt az motiválja, hogy mit nem akar, és ez olyan erős késztetéssé válhat,hogy már nem is a gyermekére figyel, hanem a saját gyermekkora negatív megélései alapján megfogalmazott céljaira. Így aztán egyenes út vezet oda, hogy, bár pont az ellenkezőjét igyekszik megvalósítani annak, amit vele a szülei tettek, mégis hasonló eredményt ér el: elveszíti a gyermekével való kapcsolatot, legjobb szándéka ellenére.
Nagyon fontos, hogy tisztán lásd a nevelési elveid mögötti késztetéseidet!
Segítesz vele a gyermekednek, és saját Magadnak is!
Sok esetben egy életen át cipelünk sérelmeket, fájdalmakat, megvalósulatlanságokat anélkül, hogy egyértelműen megfogalmaznánk azokat. Tisztánlátás helyett ködös-zavaros haragok, sértődöttségek , vágyak , esetleg beletörődöttségek irányítják a kapcsolatainkat.
Első és legfontosabb lépés afelé, hogy segítő és jó szülővé válj, az, hogy szembenézel azzal, hogy Te milyen „csomagot” kaptál a nevelésed során.  Akkor is, ha a szüleid eldobtak maguktól, és nevelőintézetben nőttél fel!
Olyan ez, mit egy nagytakarítás, mielőtt bebútorozzuk a szobát. Ki kell dobnunk a felesleges dolgainkat, és ki kell takarítanunk, ha  elégedetten akarunk gyönyörködni az új bútorokban.
Ha a gyermeked neveléséhez tiszta szemmel és szívvel akarsz nekilátni, akkor végezz egy nagytakarítást! 
A legjobb, ha  akkor kezded el, amikor tervezed a gyermekvállalást.  De akkor sincs késő, ha már kamasz gyermeked van!
Sőt:  SOHA NEM KÉSŐ!






0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

ELKÖLTÖZTEM!

Írásaimat itt találod: www.endreihorvathagnes.hu

Magamról:

Mindenki számára vannak utak, ahová hívja az élet. Az én egyik utam az az elkötelezett figyelem és megértési szándék, melyeknek tárgya az emberek cselekedetei mögött megbúvó motiváció. Az a "valami" ami sok esetben beleszól az életünkbe, anélkül, hogy tudnánk róla. Izgalmas, állandó nyitottságot feltételező, folyamatos tökéletesítést kívánó, nagyszerű hivatás. Megtarthatnám ezeket a tapasztalatokat a terápiás munka keretein belül. De miért is tenném? Sokat segíthet egy-egy gondolat, amikor megtalálja a gazdáját. Ezért ezeket a tapasztalatokat, az írás segítségével átadom másoknak. Örömmel teszem: az írás számomra az egyik legizgalmasabb, legörömtelibb létállapot. Amikor írok, otthon vagyok...

Szakmai bemutatkozó