Tudattalan generációs-nevelési programok


Az alábbi 8  tudattalan program a szülők leggyakoribb korrekciós törekvéseit mutatja be azokból, amelyek az ő szüleivel való kapcsolatából származnak.
Azért neveztem el „korrekciós” programoknak ezeket, mert a fiatal szülők ezek segítségével szeretnének valamit egyensúlyba hozni, bepótolni vagy korrigálni,   saját gyermekkorukból.
Azért „tudattalanok”, mert az esetek túlnyomó többségében a szülők nincsenek ennek tudatában!
„Két véglet-két út” szabály
Kiinduló példa: Ha a  szülő gyermekkorában nagyon sok korlátozást élt meg,  és ezt nem rendezte érzelmileg magában, akkor nagy valószínűséggel a gyermeknevelésben meg fog jelenni ennek a  feldolgozatlansága. Az ő gyermekének nevelésében fel fog bukkannia „korlátozás” témájának a problematikája.
Ennek iránya kétféle lehet a nevelési törekvések szempontjából:
1.     Éppen az ellenkezőjét csinálja a „korlátozás” témájában annak, amit az ő szülei annak idején
2.     Anélkül, hogy észrevenné ugyanazt a modellt alkalmazza, amit a szülei, esetleg más köntösben.
A végeredmény szempontjából mindkettő hibás megközelítés!
Az „ellenkező út” veszélye az előző levélben leírt példában olvasható.  Az „ugyanaz” modell veszélyi egyértelműek: megismétli magát a dráma, nem csupán a végeredményt illetően, hanem a folyamat történéseiben is. Utóbbi olyan, mint egy kétségbeesett kísérlet; hátha ezúttal születik megoldás egy ilyen helyzetben…
A leggyakoribb tudattalan nevelési programok a következő formákban bukkanhatnak fel:
1.Mindent másképp
2. Majd, te, kicsim…
3.Velem is ezt tették
4.Én tökéletes szülő leszek
5.Te majd megadod nekem, amit apu/anyu nem adott meg
6.Neked mindened meglesz!
7.Legalább úgy, ahogy én, fiam/lányom!
8.Veled ez nem történhet meg!

                                               A 8 nevelési program rövid leírása
1.Mindent másképp    
Lényege, hogy a fiatal szülő teljes egészében elutasítja és értéktelennek vagy rombolónak tartja az ő szülei által alkalmazott nevelési eszközöket.
Megfogadja, hogy mindent mindent másképp fog csinálni, ha ő szülő lesz.

2.Majd te, kicsim... 

A fiatal szülő a gyermeken keresztül szeretné megélni és megvalósítani azokat a dolgokat, amiben neki nem lehetett része. "Te majd zongoraművész leszel, nekem nem engedték a szüleim."

3.Velem is ezt tették...

A fiatal szülő azt a feldolgozási módot választja a szüleitől elszenvedett sérelmekre és korlátozásokra, hogy a gyerekének visszaadja a kapott sérelmeket korlátozásokat.  Az egyik legrombolóbb tudattalan program, és észrevétlensége miatt sok esetben későn kerülhet felszínre ez a probléma.

4.Én tökéletes szülő leszek!

A névben benne van a lényeg. Ez a szülő mindenre felkészülten, rendkívül olvasottan és "okosan" áll a gyermeke neveléséhez. A tökéletességre való törekvés hatja át mindennapi, gyermekneveléssel kapcsolatos teendőit. Komoly teher ez a program szülőnek és gyermeknek egyaránt.

5.Te majd megadod nekem, amit apu/anyu nem adott meg

Ebben az esetben a fiatal szülő a gyermekétől várja azt az érzelmi töltekezést, melyet nem kapott meg az egyik szülőtől. Általában az ellenkező nemű gyermekek esetében ( anya-fia, apa-lánya) sokkal erőteljesebben érvényesül ez a tudattalan program és a későbbiekben nagyobb romboló hatása van a már felnőtt gyermek életére.

6.Neked mindened meglesz!

Ez a program a szülő ígéretével és fogadalmával teszi terhessé a gyermek nevelését és a szülő-gyermek kapcsolatot. Önfeláldozó, mártír szerepet sejtet a szülő részéről.

7.Úgy, ahogy én, fiam/lányom!

Ennek a szülői programnak a lényege, hogy a fiatal szülő nem fogadja el a gyermek személyiségének másságait, ezért abba az irányba terelgeti, hogy hasonlóvá gyúrja  a gyermekét saját magához

8. Veled ez nem történhet meg!

Itt a szülő a megélt sérelmeinek, traumáinak "rokkantjaként", félelem vezérelten neveli a gyermekét, anélkül, hogy azt tudná. "Nehogy kiközösített legyél/nehogy alkoholista legyél stb...) 

Fentiek ismerete sok szülőnek segíthet, hogy kilépjen több generáción át cipelt programokból. Ha kicsit tudatosabban irányítjuk a figyelmünket, és él bennünk a szándék, akkor ezek a programokat "fülön csípjük", már sokat tettünk!

Javasolt cikk: Generációs program-minták




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

ELKÖLTÖZTEM!

Írásaimat itt találod: www.endreihorvathagnes.hu

Magamról:

Mindenki számára vannak utak, ahová hívja az élet. Az én egyik utam az az elkötelezett figyelem és megértési szándék, melyeknek tárgya az emberek cselekedetei mögött megbúvó motiváció. Az a "valami" ami sok esetben beleszól az életünkbe, anélkül, hogy tudnánk róla. Izgalmas, állandó nyitottságot feltételező, folyamatos tökéletesítést kívánó, nagyszerű hivatás. Megtarthatnám ezeket a tapasztalatokat a terápiás munka keretein belül. De miért is tenném? Sokat segíthet egy-egy gondolat, amikor megtalálja a gazdáját. Ezért ezeket a tapasztalatokat, az írás segítségével átadom másoknak. Örömmel teszem: az írás számomra az egyik legizgalmasabb, legörömtelibb létállapot. Amikor írok, otthon vagyok...

Szakmai bemutatkozó